Get Adobe Flash player
Home Bijeenkomsten Thema's

Genealogie oktober 2011

 

 

Van Genealogie naar Paleografie

 

 

Wat is genealogie? Volgens wikipedia een discipline van de geschiedkunde, die zich bezighoudt met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam.

Eén vraag kon ik niet volledig beantwoorden. Als je de voorouders hebt gevonden dan kan je daarmee klaar zijn en heb je daar ook vrede mee. Voor mij is stamboomonderzoek nooit klaar. Je vult je het aan met foto's, anekdotes, geschiedenis (CV) van de persoon, beschrijf een bepaald tijdsbeeld waarin de persoon leefde.

 

 

Gereedschap; wat heb je alzo nodig? Een basis geduld, veel tijd, een computer, pen en papier, aansluiting op internet, een offline computerprogramma zoals Aldfaer (XP).

Voorts een kennis van geschiedenis en aardrijkskunde; inleven in het tijdsbeeld, met het doel sneller iets te vinden. Zowel op het internet, dan wel in de archieven.

  

Materialen; wat kan dat zijn? Paspoorten, huwelijksakte, diploma's; alles wat jezelf belangrijk vind om later eventueel te publiceren. De basisgegevens, meestal geboortedatum, geboorteplaats, doopdatum, religie enz. Dat zie je ook terug komen in het computerprogramma, dat je kiest.

Informatiebronnen; wie of wat kan dat zijn? Zoeken naar de familienaam, betekent dat de familie de eerste en dichtstbijzijnde bron is. Is een familielid misschien al bezig; kun je de handen ineen slaan, toch? Een bekeuring, een gevangenisstraf, een titel behalen; als je ver komt, tot ridder geslagen. Dat is vastgelegd, zo ja waar? Dat is het avontuur in de genealogie. Ik leg de verslaving die je kan oplopen, maar niet meer uit; dat was wel duidelijk.

 

 

Aan het werk; hoe doe je dat? Bij de presentatie had ik niet duidelijk gemaakt, dat je in het begin vanachter de computer kan beginnen. Je hoeft dan niet alles te bevestigen/ bewijzen met documenten uit het archief. Met de lijst met hyperlinks is dat een goede begin.

Hulp kan je inroepen bij de forums op genealogiesites. Het is zelf mogelijk om moeilijk te vinden personen door vrijwilligers achter zo'n forum te laten uitzoeken.

Je hebt het computerprogramma op je computer geïnstalleerd; je hebt het programma bestudeerd. En vult als eerste je eigen naam in met de gegevens, die jezelf kwijt wil.

Loop je vast, kan je zo'n forum raadplegen. Je kan ook naar de bibliotheek; leen een boek over genealogie. Of doe een cursus, sluit je aan bij genealogieclubs; breid je netwerk uit.

Je stamboom is ook een netwerk een familienetwerk.

 

Dan de ethiek; vraag om toestemming van je familieleden wanneer je de stamboom gaat publiceren. Houd je aan de wetgeving in verband met privacy. Als je bekend geraakt op het internet kan je dat niet meer verwijderen. Neem niet klakkeloos gegevens over, vraag aan de eigenaar of je mag overnemen. Als je al wat gegevens hebt, kun je natuurlijk ruilen/ onderhandelen. En als je publiceert, geef de lijst van geraadpleegde bronnen weer. Ook die van de officiële archieven; dat is een herenakkoord onder de genealogisten (in België).

Ja zo heten we dan, genealogist; genealoog vind ik mooier.

 

Wat we niet hebben besproken zijn de gebruikte termen en uitdrukkingen. Dat is natuurlijk bij elke CCM ontmoeting eventueel uit te wisselen.

Een paar voorbeelden: gedcom, kwartierstaat, geparenteerd, woningkaart, gezinskaarten, regesten, heraldiek en nog zoveel meer.

 

Gebruikte bonnen:            internet; op het internet Wikipedia;

 

Stadsarchief Amsterdam             site: http://stadsarchief.amsterdam.nl/

Het Utrechts Archief                      site: http://www.hetutrechtsarchief.nl/

Centraal Bureau Genealogie      site: http://www.cbg.nl/

NGV                                                 site: http://www.ngv.nl/Aktueel/aktueel.php?frams=n&site=NGV

Genlias                                          site: http://www.genlias.nl/nl/page0.jsp

Friesland Tresoar                        site: http://www.tresoar.nl/

Drente Drenlias                           site: http://www.drenlias.nl/

Zeeuwen gezocht                        site: http://www.zeeuwengezocht.nl/

Brabant                                         site: http://www.bhic.nl/

Limburg                                        site: http://www.rhcl.nl/

Groningen                                    site: http://www.groningerarchieven.nl/

Noord Holland                            site: http://www.noordhollandsarchief.org/

Vooroudersnet                            site: http://www.voorouders.net/

Stamboom gids                          site: http://www.stamboomgids.nl/

Stamboom surf pagina             site: http://www.stamboomsurfpagina.nl/

  

commerciële sites

Gelderland                                   site: http://www.gelderland-page.nl/

Achterhoek/ de Liemers            site: http://www.genealogiedomein.nl/index.php

Startpagina                                  site: http://genealogie.startpagina.nl/

Genealogie begint hier             site: http://genealogie.beginthier.nl/

 

publiceren bij

Geni                                              site: http://www.geni.com/

My Heritage (NL site)                site: http://www.myheritage.nl/

Mundia (NL site)                        site: http://www.mundia.com/nl/

Genealogie on line                   site: http://www.genealogieonline.nl/

Family Search                            site: https://www.familysearch.org/

Ancestry                                      site: http://www.ancestry.com/home/lo/index?version=b

 

Buitenland

Duitsland (via Stam-boomgids)       site: http://www.stamboomgids.nl/internationaal/duitsland

België                                                    site: http://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

 

U ziet het, er is voor de onderzoeker een heleboel gegevens en feiten te vinden op het internet. En bovenstaande hyperlinks zijn nog maar een kleine selectie.

Doe hiermee uw voordeel, veel plezier en een goede reis in uw geschiedenis avontuur.

 

Alex Chömpff,

Diemen,

oktober 2011.

 

Fotobewerking en Video

Verslag van de themadag bijeenkomst van 19 sept jl.

Als thema was gepland foto en video, echter dit onderwerp was veel te groot dus is video bewaard voor een ander tijdstip

Om het beter te kunnen volgen waren er 2 extra beeld scherm aangesloten op de laptop van ton(Lohuis).

Frans (Wagenaar) beet de spits af met de volgende punten

Het opbergen van de foto's op de PC opgemerkt dit is heel belangrijk en dit op een ordelijke manier dient gebeurt zoals bv op jaar en daarin alle gebeurtenissen van dat jaar echter als in afzonderlijke mappen zoals vakantie verjaardag enz.,je moet het doen op een manier die voor je zelf logische is

Lees de handleiding van de fototoestel door met je toestel bij de hand en probeer alles uit liefst met het maken van foto's zodat je toestel leert kennen , wees niet bang want op je fototoestel staat onder instelling terug naar fabrieks instelling zodat je altijd weer naar de basis terug kan gaan.

Formatteer de heugen kaart in je foto toestel en niet op je PC dit om te voorkomen.

Foto Extensie besproken zoals .jpf .tif .bmp .pcd .gif en crw ( Canon raw).

Verder gesproken over het programma van Magix foto op cd en dvd en hier ook een paar voorbeelden van laten zien.

Als afsluiting toch nog even kort over video gesproken zoals voor het bewerken van video's die al op je schijf staan dat dit dient te gebeuren met het tabblad bewerken en niet bij opnamen. Het opnamen tabblad dient alleen voor invoer van video recorder, of cam recorder of dvd schijf.

al met al een gezellige en toch leerzame bijeenkomst

ps als je vragen heb over foto video of wat ook gebruikt het Email adres welke op de wensite staat je vraag komt dan bij alle leden terecht en er is dan altijd wel iemand die je verder kan helpen

 

Frans Wagenaar

Laatst aangepast (donderdag, 04 november 2010 22:25)

 

Verslag workshop 19 juni 2005

Een moeilijke dag, vaderdag, heel mooi weer en wij hebben een workshop, digitale fotografie, georganiseerd. De opkomst was echter geweldig, leden bedankt.
Wil Bönker begon de workshop met informatie over de aanschaf van een digitale camera. Vooral over de aspecten van de keuze; wat wil je er mee gaan doen. Als je hoge eisen aan het resultaat stelt, zal het een 5Mpixel camera met spiegelreflex objectief worden. Voor de gelegenheids fotograaf is een automatische camera met 3.2Mpixel voldoende. Voor elk budget is er wel een passend model te vinden. Wil je nog eenmaal de besproken punten nalezen download dan
hier het pdf-bestand.
Het tweede gedeelte bestond uit een PowerPoint presentatie van Petra van der Neut. Zij had veel handige tips verwerkt in deze presentatie voor het downloaden van foto's vanuit de camera naar de PC en hoe ze worden verkleind
(www.easyresize.nl) om ze vervolgen per e-mail te kunnen versturen. Ook hebben we over www.pixum.nl gesproken waar je tegen een redelijke prijs foto's kan laten afdrukken op fotopapier. Voor het sorteren en bewerken van foto's zijn er veel mogelijkheden, de meeste worden met de camera en/of printer meegeleverd. Een goed en gratis programma is picasa (www.picasa.com) ook goed geschikt om een diashow te maken en rode oogjes te verwijderen. Om deze presentatie op je eigen computer nog een keer te kunnen bekijken heb ik hem op de website gezet.
Ik wil de dames Wil en Petra hartelijk bedanken voor deze geslaagde workshop. We zullen na de zomerpauze verdergaan met de workshop, jullie kunnen dan foto's meenemen om ze op de workshop van september samen te gaan bespreken en eventueel voorbeelden te geven om ze te bewerken.

Herman Zwiers

 

Themadag/workshop van februari 2004
van LP naar CD

Het was wel even wennen, een ouderwetse platenspeler met een vinylplaat. Kom je tegenwoordig niet zo vaak meer tegen. Ik zelf gebruik het niet meer. Maar bij de meeste mensen liggen er nog steeds vinylplaten die nog niet op CD verkrijgbaar zijn, dan is het alleen maar mogelijk om zelf de LP op CD te zetten. Dit is dan het thema van vandaag.

Als eerste moet er een geluidskaart in de PC zitten, dan heb je uiteraard een Platenspeler nodig met eventueel een voorversterker. als je de platenspeler op een geluidsinstallatie hebt aangesloten, en er zit een tape in/uit-gang op, heb je geen voorversterker nodig.
Je sluit de platenspeler of de versterker aan op de geluidskaart van je computer. dat moet op de line-ingang van de geluidskaart zijn. Nu moet je de line-ingang nog activeren, dit doe je in de eigenschappen van de geluidskaart.
Nu de software voor het opnemen; wij hebben Music Cleaning Lab de luxe 2003 gebruikt. dit was
beschikbaar gesteld door een lid van de club. Na installatie konden we meteen aan de slag met opnemen van de LP. Het programma is opgebouwd met een simpel menu. Opnemen, bewerken en opslaan zijn de mogelijkheden. Voor de opname is het niveau nog in te stellen, maar dan hoef je er niets meer aan te doen. Het bewerken is nodig om het ruisen, tikken enz er uit te filteren. Ook kun je hier een deel van de opname wissen. Na het bewerken kun je het bestand opslaan in MP3 of in wav bestand. Hierna kun je de bestanden op een CD branden of afspelen op de PC.
Het tweede programma wat we geïnstalleerd hebben is van Bruna "LP's op CD zetten" (€ 12.50) bij dit boek zit ook een CD met de software. Na installatie bleek het een heel eenvoudig programma te zijn, waar je in drie stappen het wav bestand opslaat. Het herkennen van de muzieknummers en het schonen van tikken en ruis gaat met het aan en uit zetten van deze functie. Het is een simpel programma maar het komt ook tot het resultaat. Ook hier kun je met elk brandprogramma een CD maken.
Helaas zat er geen
brander in de computer dus we hebben het eindresultaat alleen maar op de computer kunnen beluisteren.

Wil jij ook een themadag organiseren, neem dan contact op met een van de bestuursleden.

Voor meer algemene informatie Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

Themadag van september 2003
Hoe maak ik een diashow op mijn computer?

Het geheel werd georganiseerd door ons lid Wil Bönker. Na wat startproblemen (het ontbreken van een paar luidsprekers) begon Wil met het laten zien en horen van het eindproduct. Daarna heeft zij alle mogelijkheden van het programma (
PictureShow) behandeld, van het uitzoeken van foto's en muziek, tot en met het branden op een CD-R. Met het programma is het ook mogelijk om de overgangen van de dia op de milliseconde nauwkeurig in te stellen, ook de manier van overgang is te bepalen, blokken, cirkels, horizontaal, verticaal en nog veel meer mogelijkheden, te veel om hier op te noemen.

Wij danken Wil voor het verzorgen van deze themadag. Ik weet zeker dat het voor de aanwezigen een interessant thema is. gezien de vele reacties na afloop.

Wil jij ook een themadag organiseren, neem dan contact op met een van de bestuursleden.

Voor meer algemene informatie Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 
Inlog formulierWie is online
We hebben 5 gasten online
Feeds weergave
Telegraaf.nl - Digitaal
  • MW NRC: Problemen met digitale boeken op 44 scholen
  • Google koopt filmeffectenbedrijf Zync
  • 'Apple komt met dunnere MacBook'
Sponsors
Joroba
Joroba Diemen
Studio Fradeck
studio Fradeck (Frans Deckers)
Dalcom
Het betrouwbare adres voor een gebruikte computer. Leden van de computerclub Minerva krijgen 10% korting.