ComputerClub Minerva CCM

Minerva is de Godin der Wijsheid, menselijke geest, dapperheid en vindingrijkheid.

Bijeenkomst 15 januari 2015

De eerste opkomst in 2015 was goed gezien het slechte weer, namelijk 48%.

Onze computervriend Alex was zo vriendelijk iets te vertellen over zijn nieuwe aanwinst, de “mini computer” Raspberry PI. (Zie foto)

Het is bijna niet te geloven wat er met zo’n computertje mogelijk is
De belangstelling van de leden was dan ook begrijpelijk.

Het is voor mij niet mogelijk al deze mogelijkheden te benoemen, maar Alex is bereid op de volgende bijeenkomst verder te gaan met de uitleg over deze leuke aanvulling van onze hobby.
Hieronder een kleine omschrijving uit het tijdschrift PCM.
Tot de volgende keer.Raspberry Pi voor beginners

Op zoek naar een goedkoop en compact computertje met veel mogelijkheden, enrgiezuinig, veelzijdig en ook voor beginners makkelijk in gebruik? De Raspberry Pi voldoet aan al je wensen!

De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een behuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft. Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry. En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als media center zo geregeld.

Alles-in-één

De Raspberry Pi is voorzien van alle aansluitingen die nodig zijn om het systeem direct te gebruiken. Het kloppend hart wordt gevormd door een System-on-a-Chip (ofwel SOC), bestaande uit onder meer een ARM-microprocessor, een GPU met 3D-versnelling én de optie om Full HD-films af te spelen. Verder is er een USB-controller en een 100MBit netwerkaansluiting aanwezig, al is voor die laatste wel een aparte chip op het bordje gesoldeerd. Als opslag maakt de Raspberry gebruik van een standaard SD-geheugenkaart en qua voeding volstaat elke 5 Volt-adapter met mini USB-aansluiting. De meeste gsm-laders volstaan, maar check wel even de laadspanning: deze moet precies gelijk zijn aan 5 Volt om schade aan het systeem te voorkomen. Via de HDMI-aansluiting koppel je iedere Full HD of HD-tv aan het apparaat, maar ook – via een goedkope HDMI-naar-DVI-adapter – elke standaard PC-monitor voorzien die is voorzien van DVI-aansluiting.

Inlogformulier