ComputerClub Minerva CCM

Minerva is de Godin der Wijsheid, menselijke geest, dapperheid en vindingrijkheid.

Bijeenkomst 15 januari 2015

De eerste opkomst in 2015 was goed gezien het slechte weer, namelijk 48%.

Onze computervriend Alex was zo vriendelijk iets te vertellen over zijn nieuwe aanwinst, de “mini computer” Raspberry PI. (Zie foto)

Het is bijna niet te geloven wat er met zo’n computertje mogelijk is
De belangstelling van de leden was dan ook begrijpelijk.

Het is voor mij niet mogelijk al deze mogelijkheden te benoemen, maar Alex is bereid op de volgende bijeenkomst verder te gaan met de uitleg over deze leuke aanvulling van onze hobby.
Hieronder een kleine omschrijving uit het tijdschrift PCM.
Tot de volgende keer.Raspberry Pi voor beginners

Op zoek naar een goedkoop en compact computertje met veel mogelijkheden, enrgiezuinig, veelzijdig en ook voor beginners makkelijk in gebruik? De Raspberry Pi voldoet aan al je wensen!

De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een behuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft. Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry. En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als media center zo geregeld.

Alles-in-één

De Raspberry Pi is voorzien van alle aansluitingen die nodig zijn om het systeem direct te gebruiken. Het kloppend hart wordt gevormd door een System-on-a-Chip (ofwel SOC), bestaande uit onder meer een ARM-microprocessor, een GPU met 3D-versnelling én de optie om Full HD-films af te spelen. Verder is er een USB-controller en een 100MBit netwerkaansluiting aanwezig, al is voor die laatste wel een aparte chip op het bordje gesoldeerd. Als opslag maakt de Raspberry gebruik van een standaard SD-geheugenkaart en qua voeding volstaat elke 5 Volt-adapter met mini USB-aansluiting. De meeste gsm-laders volstaan, maar check wel even de laadspanning: deze moet precies gelijk zijn aan 5 Volt om schade aan het systeem te voorkomen. Via de HDMI-aansluiting koppel je iedere Full HD of HD-tv aan het apparaat, maar ook – via een goedkope HDMI-naar-DVI-adapter – elke standaard PC-monitor voorzien die is voorzien van DVI-aansluiting.

Bijeenkomst 21 december 2014

De opkomst was voor de afsluiting van het jaar 2014 erg goed, namelijk 62%.
Onze voorzitter/secretaris was zo vriendelijk om voor de aanwezigen een kerststol in plakken te snijden en van boter te voorzien, deze werd de leden aangeboden met het gebruikelijke kopje koffie.
De zaal was in de kerstsfeer gebracht en voor de traditionele kerstboom was ook gezorgd.
Natuurlijk werd er, behalve over computers en de problemen daarmee, ook gediscuteerd over het jaar 2014.
We hebben een nieuw lid kunnen begroeten, de heer Rafiek Abdoelhak, hartelijk welkom in de club.


De aanwezigen leden hebben de dag rond de vierkante tafel rustig afgesloten onder het genot van een bakje koffie en natuurlijk het kerstbrood.
We wensen iedereen een goed en gezond 2015 en we zien elkaar weer op 18 januari.

Teun

Bijeenkomst 16 november 2014

De opkomst viel dit keer tegen, namelijk nog geen 40%.
Maar ja, dat was niet verwonderlijk want het was slecht weer en het ziet er niet naar uit dat dit de komende tijd snel zal veranderen (ik bedoel natuurlijk de weersomstandigheden).

 

Er wordt hard gewerkt aan het vernieuwen van onze website. Op het scherm werd het begin van de nieuwe website getoond.

 

Enige leden hebben zich nog met het thema tablet bezig gehouden en daar, zover ik begrepen heb, elkaar ook kunnen helpen.

 

 

 

 

Er waren weinig problemen, maar die probleempjes die wel naar voren kwamen werden zoals altijd onder of met elkaar opgelost.

 

Desalniettemin had ik de indruk dat de aanwezige leden toch een paar gezellige uurtjes hebben doorgebracht.

Tot ziens in december

 

Bijeenkomst 19 oktober 2014

Het was een bijeenkomst waar dit keer in verschillende gesprekken gesproken werd over privé dingetjes, persoonlijk vond ik dit zeer interessant en heb daar ook aan mee gedaan.

De opkomst was weer redelijk, namelijk 46%, dus niet om te klagen. Helaas waren er ook nu weer geen bezoekers.

Natuurlijk werd er ook over de hobby gesproken. De interesse ging ook dit keer weer vooral over de laptop en de tablet. Verschillende leden waren geïnteresseerd in de CCM website.
Ik heb begrepen dat er ook weer enige leden geholpen zijn met kleine probleempjes.

 


Jammer genoeg werd er weinig aandacht besteed aan de oproep om de interesse gebieden en het besturingen systeem door te geven zodat het bijgewerkt kan worden in de database, maar ook dit komt op gang.

Ik heb echter niets vernomen over het gebruik van de CCM Facebook, ik moet wel toegeven dat ik ook nog niet ben aangemeld.

 

 

 

Ik vond  het ook nu weer een zeer geslaagde bijeenkomst. 

Teun.

Bijeenkomst 21 september 2014

Verslag bijeenkomst van 21-09-2014

 

De eerste opkomst na de vakantie was redelijk, namelijk 42%.
Vandaag was volgens de uitnodiging aan de leden voor het thema “laptop” gekozen. Er was voor dit thema weinig belangstelling, men is onderling wel met de tablet bezig geweest.

De leden waren zeer onder de indruk van de nieuw uitgebrachte nieuwsbrief die zij per email van de webmaster hebben ontvangen, deze nieuwsbrief is uiteraard ook beschikbaar voor onze websitebezoekers.
Wat opgevallen is, dat er op het prikbord weer overzichten waren van onze computerclub en de aanwezigen hebben daar veel aandacht aan besteed.


Op de tafel onder het prikbord had men buiten de presentielijst ook nog de eerste nieuwsbrief en de reclamefolder inclusief inschrijf- formulier neergelegd voor de eventuele bezoekers, helaas heb ik vandaag geen bezoekers gezien.

Er is voor onze computerclub een Facebookpagina geopend.
Op het scherm werd deze getoond.
Ik ben persoonlijk nog steeds niet aangemeld bij Facebook, maar wat ik begrepen heb de meeste leden wel, dus ik ga me waarschijnlijk ook maar aanmelden. 

 

 

 

Al met al vond ik het een zeer geslaagde eerste bijeenkomst na de vakantie periode en kan alleen maar zeggen; ga zo door.

Teun, een lid.

 

bijeenkomst 15 juni 2014

 

Eindelijk, na een lange afwezigheid in verband met gezondheid klachten, kon ik weer eens naar de bijeenkomst van de computerclub. Het heeft me goed gedaan, ik voelde me weer thuis.

De bijeenkomst was niet druk bezocht maar wat wil je, het was Vaderdag.
Desalniettemin Heeft Frans Wagenaar ons het een en ander verteld en laten zien over het bewerken van foto’s. Hij heeft laten zien hoe je van foto’s, gemaakt tijdens de vakantie, een weekendje uit of een gezellige dag met bekende en vrienden, een leuke video kan maken met geluid en tekst. Het was de moeite waard.

De club gaat nu met vakantie, maar in september beginnen we weer en zoals bekend, de derde zondag. Ik wens iedereen een prettige en zonnige vakantie en kom gezond weer terug.

Teun.

Inlogformulier