Get Adobe Flash player
Home Nieuws

Nieuws

Google neemt aanbiedingenbedrijfje over

Zoekreus Google heeft weer een klein softwarebedrijfje overgenomen. Ditmaal gaat het om The Dealmap, een dienst waarmee gebruikers aanbiedingen van bedrijven in de buurt kunnen opzoeken. De aankoop is een nieuwe stap van Google in de strijd met concurrent Groupon.

Het Amerikaanse bedrijf probeerde in het verleden Groupon over te nemen voor $6 miljard, maar de groepsaanbiedingensite sloeg dit aanbod af. Hierop begon Google met het opzetten van een eigen, vergelijkbare dienst die nu in enkele Amerikaanse steden actief is.

De aanschaf van The Dealmap moet de uitrol van deze dienst vergemakkelijken. Het in 2010 opgerichte bedrijfje heeft namelijk al een internationale database met daarop aanbiedingen van kleine en grote bedrijven. Het lijdt geen twijfel dat Google deze schat aan informatie zal inzetten om Groupon te lijf te gaan.

Het is nog onbekend hoe lang de site van The Dealmap online blijft voor hij volledig door Google opgeslokt wordt.

bron: Telegraaf 2 augustus 2011

 

Wifi op de camping

Circa de helft van de Nederlandse kampeerders wil wifi op de camping, blijkt uit onderzoek van onlinemarktonderzoekbureau Multiscope.

Steeds meer campings bieden deze mogelijkheid dan ook, meldt de NOS. Voor 40 procent van de gasten is de aanwezigheid van wifi doorslaggevend voor de keuze van de accommodatie.

Bijna 90 procent van de vakantiegangers geeft aan regelmatig zijn privémail te lezen. Slechts één op de vijf van de ondervraagden leest werkgerelateerde mail.

Bron: Telegraaf 2 augustus 2011

 

Fraude tiert welig

Tachtig procent van de bedrijven in ons land is onvoldoende beveiligd tegen computerfraude en één op de tien bedrijven wordt daadwerkelijk slachtoffer van cybercriminaliteit. Omdat daarbij vertrouwelijke informatie gestolen wordt, lopen ondernemers vele miljoenen euro’s schade op.

Dat blijkt uit de jaarlijkse criminaliteitsbarometer van Hoffmann Bedrijfsrecherche (HB) in Almere, die vandaag wordt gepresenteerd. De marktleider constateert het afgelopen jaar een toename van fraude, mede omdat werkgevers hun personeel nog altijd in onbeveiligde omgevingen laat werken.

Sociale netwerken
„Met name door de toename van flexwerken, waarbij werknemers overal over vertrouwelijk bedrijfsinformatie kunnen beschikken, werkt diefstal en het doorverkopen van cruciale verkoop- en klantgegevens in de hand”, stelt HB-directeur Richard Franken. „Daarnaast neemt de kans op het (onbedoeld) lekken van waardevolle bedrijfsgegevens toe omdat de grens tussen privé en werk vervaagt door sociale netwerken als Hyves, LinkedIn, Facebook, en Twitter.”
Franken: ,,Los hiervan speelt nog het ‘WikiLeaks-effect’ dat lekken hot heeft gemaakt. De constante verbinding met internet maakt het dan heel makkelijk om, opzettelijk of onbewust, organisatiegegevens door te spelen.”

Schamen
„Het blijft nattevingerwerk, maar de schade die bedrijven lijden loopt in de vele, misschien wel tientallen, miljoenen euro’s. Veel ondernemingen houden dit soort incidenten binnenskamers, omdat ze zich achteraf schamen dat ze zo makkelijk een prooi geweest zijn van criminelen omdat ze hun beveiliging niet op orde hebben”, meent Franken, na bestudering van meer dan duizend uitgebreide fraudeonderzoeken uit 2010.
,,Op de vraag aan werknemers waarom zij fraudeerden, voerde een kwart ‘dat het zo gemakkelijk ging’ als reden aan. De stijgende lijn is vooral zorgwekkend in relatie tot de toename van flexibel werken”, vindt de HB-directeur, ,,waarbij medewerkers op allerlei plekken toegang tot belangrijke organisatie-informatie hebben. Voor de productiviteit van organisaties is dit goed, maar het kan desastreus uitpakken als risico’s over het hoofd worden gezien. En dat is vaak het geval, zo merken wij tijdens onze onderzoeken.”

Bedrijfsspionage
Ook waarschuwt Franken voor wraakzuchtige ontslagen werknemers. „Die kunnen met oude inlogmogelijkheden en gebruikersaccounts nog veel schade aanrichten. Het is heel simpel codes te veranderen, doe dat dan ook. Lastiger is je te wapenen tegen cybercriminelen. Hacking professionaliseert steeds sneller en bedrijfsspionage en -sabotage zijn aan de orde van de dag, niet alleen vanuit het buitenland maar ook in Nederland. Ik voorspel dat de ICT-fraude op alle fronten zal toenemen. Het stelen van data is lucratief, terwijl de pakkans kleiner wordt. Omdat de toegang tot internet wereldwijd verbetert, nemen de kansen op hacking en bedrijfsspionage toe. Wat dat betreft deel ik de angst die de AIVD onlangs ventileerde.”

Bron Telegraaf 10 juli 2011

 

Live OV-informatie in Google Maps

Google is begonnen met het integreren van live vertrektijden van bussen en treinen in zowel de desktop als mobiele versie van Google Maps. De zoekgigant werkt samen met OV-maatschappijen om de live vertrekinformatie te kunnen aanbieden.

De live vertrektijden van bus en trein zijn momenteel in slechts zes Amerikaanse en Europese steden op te vragen via Google Maps: Boston, Portland, San Diego, San Francisco, Madrid en Turijn. Google hoopt snel meer steden te kunnen toevoegen.
Bij vertragingen krijgen gebruikers ook de reden te zien, bijvoorbeeld een omleiding. Gebruikers kunnen dus voor ze naar trein of bus vertrekken op Google Maps kijken of ze zich moeten haasten omdat de lijn op tijd rijdt of dat ze rustig naar de halte kunnen wandelen.

Bron Telegraaf 9 juni 2011

 

'Internet helpt ruzie op te lossen'

Internet is een goed hulpmiddel om een geschil tussen partijen te beslechten zonder dat daar een dure advocaat, mediator of rechter aan te pas moet komen. Het gebruik van programma's als echtscheidingsplan.nl of rechtwijzer.nl stuurt de communicatie tussen de partijen zodanig, dat het proces van onderhandelen aantoonbaar verbetert. Daardoor wordt in veel gevallen een oplossing bereikt voordat een verschil van mening is geëscaleerd.

Dat zegt Jelle van Veenen, die woensdag aan de Universiteit van Tilburg promoveert op zijn onderzoek Getting to :-). Van Veenen ontwikkelde mede een aantal applicaties voor onlinehulp bij geschillen en conflicten. „Via internet communiceren mensen effectief, op een voor hen geschikt moment, zonder geïrriteerd te worden door de lichaamstaal van de andere partij en zonder intimidatie door een chique kantoor en advocaten in driedelige pakken”, zegt hij. „Het programma helpt hen met structuur in de gesprekken, goede informatie, feedback én, als het toch niet lukt, een tijdig advies dat er misschien toch een bemiddelaar aan te pas moet komen.”

Bron Telegraaf:9 juni 2011

 

'Online anonimiteit moet verdwijnen'

Als het aan Facebook-topvrouw Randi Zuckerberg ('de zus van') ligt, is niemand straks meer anoniem op het internet. Mensen zouden zich een stuk netter gedragen als ze zich niet achter een nep-naam zouden kunnen verschuilen.

"Ik denk dat anonimiteit moet verdwijnen. Ik denk dat mensen zich hierachter verschuilen en denken dat ze alles kunnen zeggen," aldus Zuckerberg tijdens een panel over sociale media, georganiseerd door tijdschrift Marie Claire.

De marketing directeur van Facebook sprak tijdens het panel over anonimiteit in de context van cyberpesten. Zij stelde dat het een stuk lastiger wordt om mensen online lastig te vallen als bekend is wie het doet. Wel gaf Zuckerberg toe dat het handhaven van een namenbeleid lastig is.

Bron: Telegraaf 1 augustus 2011

 

Nederland loopt achter met mobiel internet

Nederland loopt op alle terreinen voorop als het gaat om digitalisering binnen Europa, alleen bij mobiel internet blijft ons land achter op de rest. Dat blijkt uit een eerste onderlinge vergelijking van de Europese lidstaten op basis van de Digitale Agenda door de Europese Commissie, waar telecomtoezichthouder Opta donderdag over bericht.

„Mobiel internet blijft achter bij het Europese gemiddelde en is duidelijk nog in ontwikkeling”, aldus de Opta. De toezichthouder signaleert dat Nederlanders vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar meer mobiel zijn gaan internetten en dat de inhaalslag lijkt te zijn ingezet. De Europese Commissie baseert zich in haar onderzoek op de periode van mei 2010 tot mei dit jaar.
Nederland heeft daarentegen de hoogste penetratie van breedband van de Europese lidstaten; 91 procent van de huishoudens en bedrijven heeft breedband via een vast netwerk en dat netwerk is ook snel. Meer dan de helft van de verbindingen heeft een snelheid van meer dan 10 MB per seconde. „Wat in Europees perspectief zeer hoog is.”
Nederlanders maken ook veel gebruik van hun snelle netwerken; 88 procent van de Nederlanders is wekelijks en 76 procent zelfs dagelijks online. In de andere Europese landen zit iets meer dan een kwart van de mensen (26 procent) nooit op internet, in Nederland is dat een schamele 8 procent.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ons land ook een koppositie inneemt in het gebruik van internetdiensten, zoals online winkelen. „Naast online winkelen is Nederland ook zeer actief in e-government.”

 

Steeds meer vraag naar 'Video on Demand'

Aanbieders van Video on Demand (VoD) in Nederland verwachten dat het aantal aangevraagde programma's dit jaar met 35 procent stijgt tot 135 miljoen. Die verwachting werd donderdag uitgesproken door de aanbieders UPC, Ziggo, KPN en Samsung tijdens een evenement in Amsterdam.

VoD is een dienst waarmee consumenten films, tv-series en tv-programma's kunnen kijken wanneer het hun uitkomt. De dienst wordt aangeboden via de kabel (UPC en Ziggo), via internet (KPN) en via connected televisie (Samsung SmartTV).
Over heel 2010 vroegen 750.000 gebruikers van VoD in Nederland ruim 100 miljoen betaalde en gratis programma's op. Dat staat gelijk aan zo'n 100 uur televisiekijken per gebruiker per jaar.
Gemak is volgens consumentendeskundige Richard Lamb de belangrijkste reden waarom VoD een groeimarkt is. „Je kunt het vanuit je veilige woonkamer gebruiken, op het moment dat jij het wilt.”
De belangrijkste vraag is volgens Willem Pruijssers van filmuitgever Dutch Filmworks dan ook niet óf VoD een succes wordt, maar welke aanbieders uiteindelijk de consument het beste weten te verleiden. „Tot voor kort was de concurrentie op de Nederlandse markt beperkt, omdat de kabelaars de markt geografisch hebben verdeeld en niet met elkaar concurreren. Dat is op de Belgische markt heel anders, waar Belgacom en Telenet scherp met elkaar concurreren.
Inmiddels komt de concurrentie in Nederland ook op gang, nu KPN heeft besloten in te zetten op interactieve televisie. Of de prijzen door de concurrentiestrijd gaan dalen, durft Pruijssers niet te zeggen „maar er komen meer aanbiedingen en lokkertjes”. Een nieuwe film op aanvraag kost meestal 4,99 euro, een oudere 2,99. De prijzen zijn bij de verschillende aanbieders vergelijkbaar.
Illegaal downloaden zal volgens Pruijssers voor een bepaalde groep mensen altijd naast VoD blijven bestaan, maar staat de groei niet in de weg. „Niet iedereen heeft de moeite ervoor over om via een illegale site een film te gaan zoeken, deze te downloaden en vervolgens over te zetten naar de televisie.”
Volgens Pruijssers, die zich baseert op eigen cijfers en openbare cijfers, ligt op het gebied van films het huidige gebruik van VoD op ongeveer 50 procent van de top van de verhuurmarkt, die in 2004 werd bereikt. „Dat waren toen zo'n 80 miljoen stuks.”

Bron Telegraaf: 9 juni 2011

 

BitTorrent slurpt bandbreedte op

Bestandsuitwisseling via BitTorrent is goed voor meer dan 28 procent van al het internetverkeer in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Sandvine, een bedrijf dat software ontwikkelt waarmee bandbreedte beheerd kan worden.

Met dit percentage verbruikt het down- en uploadplatform, dat veel wordt gebruik voor de illegale uitwisseling van software, muziek en films, de meeste bandbreedte. Zo verslaat het sites als YouTube en Facebook.

Maar liefst 60 procent van alle geüploade data wordt via BitTorrent de wereld in geslingerd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Bij het downloadverkeer staat het percentage op 22 procent. Vorig jaar was dit nog ‘slechts’ 8 procent.

 

 
Meer artikelen...
Inlog formulierWie is online
We hebben 5 gasten online
Feeds weergave
Telegraaf.nl - Digitaal
  • Lichtgevende iPhone hoes voor perfecte selfie
  • Dropbox verlaagt prijzen
  • Onderzoek naar machtsmisbruik chipmaker Qualcomm
Sponsors
Joroba
Joroba Diemen
Studio Fradeck
studio Fradeck (Frans Deckers)
Dalcom
Het betrouwbare adres voor een gebruikte computer. Leden van de computerclub Minerva krijgen 10% korting.