Tips & Trucs computerclub, diemen, computerclubdiemen, ccm, minerva, joroba, computers, computer vragen, http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs Sat, 21 Dec 2013 07:14:48 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management nl-nl Kabel abc http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/166-kabel-abc http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/166-kabel-abc (Bron:Tips&Trucs maart 2010)

Overzicht belangrijkste aansluitingen

De talloze kabels, pluggen, connectors en verbindingsmogelijkheden van pc's en notebooks kunnen behoorlijk verwarrend zijn.
Tijd voor een goed overzicht! We vertellen wat de belangrijkste aansluitingen zijn. 


We geven een overzicht van de belangrijkste pc-aansluitingen.

Tip 01: Usb 1.0
Usb staat voor universal serial bus en is de bedrade standaard voor bijna alles wat we op de computer aansluiten. De standaard 'is begonnen bij versie 1.0. Vlak na de introductie werd er veel gevloekt op usb. De standaard beloofde plug & play te zijn: inpluggen en direct aan de slag. De aanduiding die de eenvoud van de standaard moet benadrukken, werd al snel verbasterd tot plug & pray: inpluggen en bidden dat het goed komt. Inmiddels zijn deze problemen verholpen en hebben we dankzij de usb-standaard niet honderden verschillende kabels.Afb 1
De usb-stekker is de meest voorkomende stekker en verzorgt de verbinding tussen (bijna) alle randapparatuur en de computer. 

Tip 02: Usb 2.0
Na usb 1.0 volgde 1.1 en ten slotte 2.0, de huidige standaard. Oude en nieuwe usb-apparatuur zijn door elkaar te gebruiken en aan te sluiten met dezelfde bekabeling. De usb-aansluiting is er voor de printer, webcam, mobiele telefoon, scanner, muis, het draadloos netwerk en toetsenbord. De usb-aansluiting heeft beperkte voedingsmogelijkheden zodat er bijvoorbeeld voor het aansluiten van een webcam of externe harde schijf meestal geen extra adapter nodig is. De maximale snelheid van usb 2.0 is 480 Mbit/s. Dit is voor veel toepassingen voldoende, maar voor het werken met zeer grote bestanden te beperkt.

Tip 03: Mini-usb
De platte stekker waarmee de usb-kabel wordt aangesloten op een computer is overal hetzelfde. Aan de andere kant vinden we vooral bij mobiele apparatuur vele uiteenlopende type usb-aansluitingen. Helaas zijn er nog leveranciers die niet doorhebben dat een speciale eigen usb- kabel onhandig is in de praktijk. De kabels zijn niet uitwisselbaar en de productie van exotische stekkers is kostbaarder. Gelukkig is er één type usb-aansluiting die door veel apparatuur wordt gebruikt: mini-usb. De aansluiting wordt toegepast op uiteenlopende apparatuur, van mobieltje tot camera en van mp3-speler tot navigatiesysteem. Mini-usb wordt niet alleen gebruikt voor gegevensoverdracht, maar ook als oplaadstekker voor de accu in mobiele apparatuur.Afb 3 Een mini-usb-aansluiting is de standaard om mobiele apparatuur met de computer te verbinden en/of op te laden.

Tip 04: Usb 3.
De usb-standaard is bijna bij versie 3.0 aanbeland. Apparatuur hiervoor is nog nauwelijks te krijgen, maar de specificaties zijn wel bekend. De standaard belooft een theoretische snelheid van 4,8 gigabit’s en wordt aangeduid als Super Speed. Hoewel de kabel er iets anders uitziet, is de apparatuur wel backwards compatibel gebleven. U kunt een nieuw usb 3.0-apparaat dus aansluiten op een oude usb 2.0-aansluiting en omgekeerd. De snelheid valt hierbij terug tot de laagste standaard, maar het apparaat werkt in ieder geval.


Afb 4 Usb 3.0 belooft hoge snelheden, maar apparatuur ervoor is nog nauwelijks verkrijgbaar. 

Tip 05: Firewire
Naast usb is er altijd een andere standaard geweest om externe apparatuur aan te sluiten op de computer: firewire, ook wel IEEE 1394 genoemd. De aansluiting wordt voornamelijk gebruikt om camcorders en snelle externe apparatuur aan te sluiten op de computer. De kans is klein dat de firewire-aansluiting standaard aanwezig is op uw computer, tenzij u een high-end machine hebt. Firewire is er in de standaarden firewire 400, firewire 800 en firewire 3200. Hierbij staat het getal voor de maximale snelheid. Voor firewire 400 is dit dus 400 Mbit/sec. In tegenstelling tot de verschillende usb-versies zijn niet alle firewire-standaarden uitwisselbaar met elkaar.Afb 5 Firewire heeft de strijd om de standaard te worden voor communicatie met snelle randapparatuur verloren van usb 2.0.

Tip 06: Mini-firewire
De meest voorkomende firewire-aansluiting is mini-firewire en wordt ook wel DV, mini-DV of i.LINK genoemd. De aansluiting vindt u terug op bijna alle digitale videocamera's, maar ook hard disk- recorders hebben deze aansluiting. Hier wordt de verbinding DV-in of DV-out genoemd.

 

 

 

 

 

Afb 6
Een kleine firewire-aansluiting wordt ook wel aangeduid als mini-DV en wordt vooral gebruikt door camcorders.

Tip 07: (S)VGA
De meest gebruikte aansluiting om een monitor aan te sluiten op de computer heet D-sub 15 en wordt ook wel (S)VGA genoemd. De aansluiting stamt uit 1987 (!) en vinden we nog steeds terug op pc's, notebooks en monitors. De VGA-poort is analoog en wordt langzaam maar zeker vervangen door digitale opvolgers. De VGA-aansluiting heeft 15 pennetjes verdeeld over drie rijen. De reden dat de stekker nog steeds voorkomt, is een 'kip en het ei'-verhaal. Zolang er pc's zijn met VGA-aansluiting blijven monitorfabrikanten de aansluiting ondersteunen.
Omgekeerd wil de computerbouwer uiteraard zo veel mogelijk monitors aankunnen. Het zal dus nog wel even duren voordat we van de klassieke analoge VGA·poort verlost zijn!

 

 

 

Afb 7 Vrijwel alle monitors en computers beschikken over een VGA-aansluiting voor een analoge monitor.

Tip 08: DVI
Van veel beeldschermen, zoals platte tft's, wordt de schermopbouw digitaal aangestuurd. Bij een analoge aansluiting als VGA wordt het digitale signaal van de computer omgezet naar een analoge, vervolgens naar de monitor gestuurd en hier weer digitaal vertaald. Deze omslag is niet nodig bij Digital Visual Interface, kortweg DVI. Er zijn verschillende versies: Dual Link DVI-I, Single Link DVI-I, Dual Link DVI-D, Single Link DVI·D. De DVI-varianten met de toevoeging I kunt u via een verloopstekker aansluiten op een analoge VGA·monitor. De DVI·standaard wordt opgevolgd door HDMI en DisplayPort.

 

 

 Afb 8
DVI is de digitale opvolger van VGA, maar wordt nu alweer opgevolgd door HDMI en DisplayPort.

Tip 09: HDMI
De lange omschrijving High Definition Multimedia Interface wordt afgekort als HDMI. De HDMI-standaard is net als DVI een manier om een afspeelapparaat te verbinden met een beeldscherm of ander uitvoerapparaat. Beide signalen zijn digitaal, maar HDMI heeft iets extra's: geluid. Bij een HDMI-aansluiting wordt geluid meegestuurd, bij DVI moet dit via een aparte kabel. We komen HDMI tegen in computerland, maar ook vooral op hard disk-recorders, dvd-spelers, blu-ray en allerlei tv's en monitoren.

 

 

 

Afb 9 HDMI wordt vooral gebruikt voor de digitale verbinding tussen huiskamerapparatuur.

Tip 10: DisplayPort
Om de verschillende manieren van het aansluiten van beeldschermen nog iets onoverzichtelijker te maken, heeft de industrie naast DVI en HDMI nog een standaard: DisplayPort. Over het bestaansrecht van deze standaard lopen de meningen uiteen, maar feit blijft: de DisplayPort is er. Waar HDMI vooral bedoeld is voor de digitale verbinding tussen huiskamerapparatuur (tv, blu-ray, dvd, etc.), moet DisplayPort hiervoor zorgen bij computerapparatuur. DisplayPort verzorgt de beeldverbinding tussen pc of notebook met monitor en beamer. In de praktijk komen we HDMI en DisplayPort door elkaar tegen, dus zowel op computers als huiskamerapparatuur.

 

 
Afb 10
DisplayPort wordt in de markt gezet als digitale verbinding tussen computers en beeldscherm of beamer.

Tip 11: Printerpoort
De klassieke printerpoort is bijna uitgestorven. De relatief dure kabel is zoals meerdere aansluitmethoden voor randapparatuur vervangen door een usb-kabel. Op sommige pc's, printers (vooral zakelijke machines) en tweedehands koopjes is de aansluiting nog te vinden. De printerpoort op de computer is te herkennen aan een brede connector met 25 pennetjes, verdeeld over twee rijen.

 

 


Afb 11
De klassieke printerpoort is vervangen door een goedkopere en snellere usb-verbinding.

Tip 12: PS/2-connector
Naast de printerpoort is ook de PS/2-aansluiting een dinosauriër, maar deze connectors komen we nog wel regelmatig tegen. Een groene PS/2- connector is bedoeld voor de muis, de paarse voor het toetsenbord. Tegenwoordig wordt deze invoerapparatuur aangesloten via usb. Met een verloopstekker kan een usb-toetsenbord/muis worden aangesloten op een PS/2-connector en omgekeerd.

 

 Afb 12:
De PS/2-connector werd gebruikt om toetsenbord (paars) en muis (groen) te verbinden met pc of notebook.

Tip 13: Analoge audio
De meest gebruikte manier om geluid uit de computer te toveren, is via de analoge audio-aansluitingen. Deze bevinden zich aan de achterzijde van de computer en soms ook aan de voorzijde. De aansluitpunten aan de voorzijde zijn bedoeld voor bijvoorbeeld een headset om te skypen. De kleur van de aansluiting geeft aan waarvoor de connector dient. Een eenvoudige 2.0-speakerset gebruikt alleen de groene connector. De microfoonaansluiting is roze en line-in, bijvoorbeeld om cassettebandjes te digitaliseren, is blauw. In een geavanceerde speakeropstelling is de groene aansluiting voor de voorste speakers (front speakers), de achterste speakers sluit u aan op de zwarte aansluiting (rear speakers) en de middelste speaker op de grijze aansluiting. De oranje connector is voor de subwoofer.

 

 

 


Afb 13:
Laat u niet afschrikken door de vele analoge aansluitingen, u hebt meestal alleen de groene nodig om uw boxen aan te sluiten.

Tip 14: Digitale audio
Een geluidskaart was ooit alleen verkrijgbaar als insteekkaart en dus optioneel. Tegenwoordig is de geluidskaart geïntegreerd op.de moederprintplaat van de computer als één enkele chip, ook wel onboard audio genoemd. Het geluid wordt hapklaar aangeboden aan de speakers als analoog signaal. Voor wie het geluid liever digitaal door een versterker wil laten 'uitrekenen', hebben veel pc's een digitale aansluiting. Hiermee komt ook een einde aan een kabelchaos: u hebt slechts één kabelt je nodig om (meerdere kanalen) geluid naar de versterker of speakerset te krijgen, De digitale verbinding kan via een koperdraadje of optisch zijn (ook wel Toslink genoemd). De standaard digitale aansluiting is vaak oranje gemarkeerd. Voor de optische aansluiting is een speciaal prijzig glasvezelkabeltje nodig; de connector is vaak afgedekt met een klepje.

 

 

De optische digitale audioverbinding wordt ook wel Toslink genoemd.

 

 

Tip 15: Ethernet en RJ-45
Alle computers hebben een Ethernet-aansluiting. Deze is nodig voor de netwerkverbinding tussen de computer en kabel/adsl-modern. Deze verbinding gaat meestal via een Cat5-netwerkkabel. De stekker die in de Ethernetaansluiting wordt gestoken, heet RJ-45, Er zijn verschillende netwerksnelheden: 10 Mbit (prehistorisch), 100 Mbit (meest gangbaar) en 1000 Mbit (ook wel gigabit ethernet genoemd), Meestal heeft de computer een gigabit ethernet-aansluiting. Veel modems/routers werken nog op 10/100 Mbit. De standaarden zijn door elkaar te gebruiken; er wordt teruggeschakeld naar de snelheid van de traagste partij, Een gigabit-netwerk heeft alleen voordelen als u regelmatig grote hoeveelheden bestanden kopieert. Voor snel internet is een langzamere 100 Mbit-verbinding voldoende.

 

 Afb 15:
De meeste computers hebben standaard een Ethernet netwerkadapter aan boord.

Tip 16: IDE en PATA
De aanduiding IDE staat voor Integrated Drive Electronics en is hetzelfde als PATA (Parallel ATA). Beide namen vertegenwoordigen een verouderde manier om harde schijf en optisch loopwerk als een dvd-brander intern aan te sluiten op het moederbord van de computer. De uitstervende techniek stamt uit 1986, maar komt nog steeds voor. Een IDE/PATA-kabel is te herkennen aan een brede connector met veertig aansluitingen. De kabel zelf is een platte 'dropveter-mat'.

 

 

 


Afb 16:
De IDE/PATA-kabel heeft veertig aansluitpunten en tot tachtig koperaders.

Tip 17: SATA
De vervanger van de IDE/PATA-aansluiting is SATA: Serial ATA. Een SATA-kabel is steviger en compacter. De verbinding wordt gebruikt tussen media als dvd-brander of harde schijf en het moederbord. De SATA-aansluiting in een notebook is hetzelfde als de SATA-aansluiting in een desktop-pc. Dit maakt fabricage van SATA-apparatuur goedkoper. Een notebook SATA-schijf kunt u dus ook in een pc monteren. Naast de SATA-aansluiting is een aparte voeding nodig. Soms zijn voedingskabel en SATA geïntegreerd in één stekker.

 

 

Afb 17:
De SATA-aansluiting verbindt harde schijf en dvd-brander met het moederbord in de computer.

Tip 18: eSATA
Als u een externe harde schijf hebt, is de kans groot dat het kastje een usb-aansluiting heeft. Hiervoor geldt, net als bij een externe firewire-schijf, dat er een vertaalslag wordt gemaakt van/naar usb/firewire. De schijf werkt in dat geval niet op volledige snelheid. De externe variant van SATA heet eSATA (external SATA) en maakt het extern aansluiten van SATA-apparatuur mogelijk. Hierdoor werkt de SATA-apparatuur op volledige SATA-snelheid.

 

 

Afb 18:
eSATA is de externe variant van SATA.

Tip 19: Interne voedingsstekkers
Interne apparaten zoals harde schijf en dvd-brander hebben twee aansluitingen: één voor de gegevens en één voor de voedingsstekker. De gegevensoverdracht vindt plaats via SATA of IDE (PATA). De voedingsstekker van SATA-apparatuur is meestal zwart en plat.IDE (PATA)-apparatuur heeft een semi-doorzichtige voedingsstekker die te herkennen is aan gele, rode en zwarte aders. Een interne compacte witte voedingsstekker heeft eveneens deze kabelkleuren en wordt gebruikt voor kleine apparatuur, zoals een floppystation, interne usb-hub of geheugenkaartlezer.

 

 

Afb 19: De voedingsstekker van SATA-apparatuur is vaak zwart (links), de stekker voor oudere IDE/PATA-apparatuur is doorzichtig wit (rechts).

Tip 20: Draadloos
Veel verbindingstechnieken hebben geen kabel, stekker of connector nodig: de communicatie verloopt via draadloze standaarden. Ondanks dat er voor het oog niets zichtbaar is, werken de standaarden wel degelijk met concrete afspraken. Dit is het beste te vergelijken met een onzichtbare stekker. Zelfs als de techniek op elkaar lijkt, past de ene 'draadloze stekker' niet op de andere. De duidelijkste groepen zijn wifi voor draadloos internet en bluetooth als kabelvervanger tussen computer en mobieltje. In de toekomst komt wireless usb bij dit rijtje. Deze standaard moet de kabel tussen o.a. computer en printer vervangen.

 

 

 

 

 

 

 


Afb 20:
Wifi, bluetooth en wireless usb zijn draadloze standaarden die niet met elkaar werken, maar die u wel naast elkaar kunt gebruiken.

Bron:Tips&Trucs maart 2010

 

 

 

 

 

 

 
Afb 14:

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Mon, 22 Nov 2010 22:26:53 +0000
Computer ABC http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/80-computer-abc http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/80-computer-abc Computer ABC van Arjan Dasselaar

 

Access provider
Bedrijf dat toegang biedt tot internet. Levert zelf geen webdiensten, in tegenstelling tot een content provider.

Account
Recht op internettoegang bij een access provider.

ADSL
Techniek voor supersnel internet via een gewone telefoonlijn. Letterlijk: Asymmetrie Digital Subscriber Line.

Analoog
Variabele die een oneindig aantal waarden kan aannemen. De temperatuur is nooit precies 21 graden, maar bijvoorbeeld 21,06192583

Apenstaartje
Andere naam voor @. In het En­gels 'at' (spreek uit: ed).

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Fri, 07 May 2010 18:48:22 +0000
Nederlanse Software http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/78-nederlanse-software http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/78-nederlanse-software

Nederlandse software

Op zoek naar Nederlandse software kijk dan op:

nederlandstaligesoftware.nl

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Fri, 07 May 2010 18:39:29 +0000
Computer woorden http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/77-computer-woorden http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/77-computer-woorden

Computerwoorden kennen

Om deze te vinden en eventueel te gebruiken klik dan op:

Computerwoorden.nl

Sites waar diverse drives te downloaden zijn

Heeft u drives nodig kijk dan op: drivers.startpagina.nl

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Fri, 07 May 2010 18:38:40 +0000
Plaatjes van het World Wide Web halen http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/76-plaatjes-van-het-world-wide-web-halen http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/76-plaatjes-van-het-world-wide-web-halen

Plaatjes halen van World wide web

Een heel aardige is bijvoorbeeld:

www.birthdayjoys.com/clipart of

www.christmas-graphics-plus.com of

www.picturesof.net

Eenmaal geselecteerd, klikt u op de rechtermuisknop en uit het verschijnende menu kiest u gewoon voor de optie 'Figuur opslaan als'. Daarna kopieert u het naar een map op uw PC .

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Fri, 07 May 2010 18:37:01 +0000
Tips & Trucs http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/75-tips-a-trucs http://computerclubdiemen.nl/index.php/news/tips-a-trucs/75-tips-a-trucs

Het is de bedoeling dat op deze pagina nieuwtjes over het gebeuren op computergebied komt te staan.

Als jullie dus een tip of een truc weten, laat het ons weten. Het kan natuurlijk ook een link zijn die naar een website verwijst, bijvoorbeeld:

Computertotaal.nl of tipsentrucs.nl

]]>
hosting@joroba.nl (Administrator) Tips & Trucs Fri, 07 May 2010 18:36:03 +0000